För precis ett år sedan – den 9:e april, på skärtorsdagen 2020 – gick en av mitt livs största drömmar i uppfyllelse. Min allra första bok, ”Mitt zulunamn är Ingelosi lanserades genom en livesändning på Facebook!

Efter flera år av tvekan, längtan, önskan och drömmande hade jag vågat skicka in mitt manus till ett förlag – och det blev antaget! Boken skulle ges ut som den allra första på det nystartade Lassbo Förlag och förläggaren Josefin Lassbo och jag planerade stort för lanseringen. Den skulle ske i en glittrande och högtidlig trestegsraket: först i Göteborg 9/4, sedan i Stockholm 18/4 och slutligen med en ”grand finale” på Stadshotellet i min hemstad Åmål 25/4. 

Som alla vet ändrades förutsättningarna drastiskt och när skärtorsdagen närmade sig tvingades jag inse att det inte alls skulle vara moraliskt försvarbart att bjuda in till ett fysiskt event i Göteborg – hur gärna jag än ville. (Vid det här laget fanns enbart rekommendationer om att inte träffas fler än 50 personer). Vi ställde blixtsnabbt om och bjöd istället in till en ”cyberlansering” av boken och jag uppmanade alla som jag kände att ladda upp med bubbel och tilltugg och bänka sig framför datorn istället. (Jag visste ingenting om hur detta skulle gå till tekniskt, men tänkte att det ju måste gå att lösa!)

Vi skulle sända från Sockerbruket i Göteborg och jag hade bett mina barn att vara med och dela denna milstolpe med mig. Det visade sig att min son och min dotter var det perfekta ”pepp&prep-teamet”. Josefin och jag var virriga och uppjagade som yra hönor medan mina ungdomar fixade i ordning studion, hade koll på rekvisita, på tekniken och inte minst på mig! 

Pulsen och stämningen i studion var skyhög när klockan slog 18 och Josefin hälsade alla välkomna till denna historiska stund. Det var en hisnande känsla att titta in i kameralinsen på datorn och försöka föreställa mig att det fanns människor därute som just då tittade på just oss. Och det var det – där satt en hel hög med människor och tittade och lyssnade när Josefin intervjuade mig om boken och om vad som hade lett fram till att jag skrev den. Självklart kom mina upplevelser som volontär i Sydafrika upp med tanke på bokens titel och det kändes extra högtidligt att flera av mina sydafrikanska familjemedlemmar också fanns med online och delade denna stund med mig. 

Med hjärtat hårt bultande i bröstet läste jag några avsnitt ur boken. Nu var det på riktigt, nu skulle jag dela med mig av min berättelse, av mina känslor och erfarenheter under en mycket omvälvande period i mitt liv. Hur skulle det tas emot? Var skulle mina ord landa? Hur skulle andra människor se på mig nu? Skulle någon ens vara intresserad av att läsa? 

Responsen från de som läst boken under detta mitt första år som författare, har varit överväldigande! Jag har fått så mycket kärlek, så många tack och recensioner som handlar om att människor har blivit berörda, känner sig inspirerade och bekräftade. För varje återkoppling där jag fått ynnesten att inse att mina ord har haft betydelse för en annan människa har jag blivit berörd ända längst in i hjärtat och själen. Det är stort att få betyda något för en annan människa – även när det är via ord till personer jag inte känner. 

Ni som känner mig vet att jag har nära till tårar – både när jag är glad och ledsen och arg – och hade jag fångat upp alla mina glädjetårar över all fin respons hade jag kunnat göra min alldeles egen saltvattenspool!

När jag tänker på att jag också har läst in min första bok så att den nu finns som ljudbok måste jag faktiskt nypa mig i armen. Det känns fantastiskt roligt att den finns som både fysisk bok, ljudbok och e-bok! Och som om det inte var nog håller den på att översättas till engelska just i detta nu! 

Jaa, det har varit ett fantastiskt första författarår för mig! 

Och jag är övertygad om att vi människor har möjligheten att lära oss av det vi är med om och att vi kan förändra tankesätt, värderingar och inte minst synen på oss själva och på vad vi kan klara av. 

Jag har haft glädjen och förmånen att träffa så många fina människor som har gett mig möjlighet att utvecklas. Och att också utveckla och förändra synen på mig själv. 

Tack vare det har jag vågat drömma, längta och nyfiket utforska vem jag är – och också vem jag kan bli.

Stor kram och ta hand om dig! /Annica W

PS. Vill du se ett klipp från lanseringen finns det här.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *